Share/Save/Bookmark

KIL/Hemne på publikumstoppen

  10.07.2017 Kl. 17:48  
Av SKF

Nyopprykkede KIL/Hemne har trukket flest tilskuere til arenaen så langt i sesongen. Det er imponerende av den lille klubben i Trøndelag. Både LSK Kvinner, Stabæk og Avaldsnes ligger godt bak nykommeren på nest øverste nivå for kvinner.

Stor fotballinteresse

KIL/Hemne rykket opp til første divisjon foran årets sesong og har på mange måter overrasket i sitt første møte med toppfotballen. Det startet forrykende med tre seire på de fire første kampene. Også opprykkskandidat Lyn måtte gi tapt for nykommeren. Det har gått litt tyngre de siste kampene, og laget ligger nå på tiende plass. Men ingen slår likevel publikumsoppmøtet i den lille bygda. Tallene viser et gjennomsnitt på 375 tilskuere, med toppnotering i sesongpremieren mot Fløya hvor hele 535 tilskuere troppet opp for å støtte laget. Til sammenligning har Avaldsnes et snitt på 280 tilskuere etter halvspilt sesong.

Hva er hemmeligheten? Trener Per Erik Bjærkseter forteller om en generell stor fotballinteresse i lokalmiljøet og at flere tilskuere er fast inventar både på senior- og aldersbestemte kamper.

- Laget har alle de siste årene hatt godt over 100 tilskuere på hver kamp, men interessen har selvfølgelig økt med resultatene, sier Bjærkseter.At lag fra mindre plasser samler mye publikum har nok også noe med lokalpatriotisme og dugnadsånd å gjøre. De fleste kjenner noen som spiller på laget og uten konkurranse fra mange andre klubber i nærområdet så blir valget enkelt for publikum.

- Vi tror også det er viktig å ha noe mer enn "bare" en fotballkamp. Fortsetter Bjærkseter. Klubben har en egen arrangementskomité som gjør en strålende jobb, både ved å ønske velkommen til bortelag og dommere. I tillegg arrangeres det både måltips og pauseunderholdning på kampene både til herre- og kvinnelag. Dette gjør at trivselsfaktoren på Hemne Sparebank Arena er stor.

Historien om KIL/Hemne

Hemne er en liten kommune med drøyt fire tusen innbyggere. KIL/Hemne fotball ble en realitet i 1998, da klubbene Kyrksæterøra idrettslag og Hemne Ballklubb ble slått sammen. Dette ble umiddelbart en sportslig suksess. Herrelaget rykket allerede første sesong opp til tredje nivå i Norsk fotball. En av profilene på dette laget var Erik Hoftun, som senere spilte både i Molde, Rosenborg og på landslaget. Etter denne «storhetsperioden» så ble det noe tyngre år, før laget hevdet seg i tidsrommet 2000 til 2010. I denne perioden fostret også klubben spillere som Ardian Gashi, Vegard Forren og noe senere Pål Andre Helland og Magnus Stamnestrø. Klubben har i hele perioden også hatt et damelag. Damelaget har stort sett levd litt i skyggen av herrelaget, men har blant annet fått fram Maren Snekvik som tidligere også har spilt i Kattem, Trondheims-Ørn og Grand Bodø.

Veien til 1. divisjon

Hvordan har reisen frem til 1.divisjon vært for dere?

- Laget var i 2. divisjon i perioden 2008-2011, men har i de senere årene spilt i tredje divisjon. Etter å ha kjempet i toppen av divisjonen i flere sesonger ble det endelig opprykk til 2. divisjon i 2015. Opprykket skjedde med suveren margin med 18 seire av 18 mulige og med 135 scorede mål. Dette resultatet gjorde at vi hadde god tro på å hevde oss på øvre halvdel også i 2.divisjon. Som kjent gikk det mye bedre enn det vi trodde på forhånd og opprykk nummer to på rad var et faktum høsten 2016, smiler Bjærkseter.

Hvordan har støtten i lokalsamfunnet vært?

- Opprykket til første divisjon var selvfølgelig en stor overraskelse både for klubben, bygda, distriktet og alle andre fotballinteresserte, forteller Bjærkseter. Dette førte til en voksende interesse for laget. Folk føler tilknytting til laget og føler de har vært med denne reisen. Et lag som har hatt enorm fremgang med stort sett de samme spillerne og for det meste lokale jenter. Det er litt ulogisk at en liten klubb fra bygda spiller på landets nest øverste nivå. Mange vil sikkert si at det skyldes et for lavt nivå generelt i norsk fotball, men vi synes det er fantastisk at dette er mulig. Det at dette nesten er naturstridig og litt sensasjonelt gjør nok også at interessen fra lokalsamfunnet og lokal media blir større. Vi har et godt samarbeid med lokalavisa, og de har ifølge dem selv erfart stor interesse for artiklene rundt kvinnelaget til KIL/Hemne, noe som har gjort at de følger oss tett og har god dekning av kampene våre i dag.

Lokal forankring er viktig

Avslutningsvis understreker Bjerksæter "KIL/Hemne har alltid vært og skal være en breddeklubb.

- Å rykke opp til 1.divisjon og dermed skulle konkurrere med lag med høye ambisjoner og "lett" tilgang til talenter, er derfor en stor utfordring om man samtidig ønsker å beholde breddeprofilen. Våre konkurrenter rekrutterer spillere fra store geografiske områder og gjerne spillere som kommer fra 2-lagene til toppserieklubbene eller talenter som spiller på yngre landslag. For vår del ønsker vi å ha en lokal forankring uansett nivå vi spiller på, vi ser at kvinnefotballen er veldig sårbar og at flere lag som har sportslig nedtur ofte har problemer med å opprettholde driften. Derfor er det viktig å ha med seg at tilbudet til lokale spillere ikke skal forsvinne som en følge av et eventuelt nedrykk, avslutter Bjerksæter.

 


Vis alle nyheter